Karavan Projelenedirme

Karavan Projelenedirme

21-03-2022

Karavan nedir: Karayolları trafik yönetmeliği 3 maddesinde yer alan en az aşağıdaki ekipmanları kapsayan yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.


1. Koltuklar ve masa

2. Koltuklardan dönüştürülecek uyku yatağı

3. Yemek pişirme imkanları

4. Depolama/saklama imkanları


Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir, ancak  masa kolayca çıkarılabilecek şekilde olabilir. Koltukların sabit olması gerekmektedir. Yemek pişirme imkanının zorunlu olmasından dolayı ocağa ihtiyaç vardır, ancak ocak sabit olmalı portatif ocaklar kabul edilmemektedir. Tüpün olduğu yerde menfez zorunludur, dolap kapakları kilitli olmalıdır, araç hareket halinde iken dolap kapaklarının hareket etmemesi gerekmektedir.


Minimum gereklerin yanı sıra araçta opsiyon olarak tercih edilebilecek elektrikli cihazların (TV, Buzdolabı, vs) bulunması halinde bu cihazların enerjiyi harici kaynaktan alması (Güneş enerjisi, Harici akü, Şebek elektriği vb) veya EMC (Elektro Manyetik Uyumluluk) belgeli cihazların kullanılması gerekmektedir.


M sınıfı araçlar en az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır. Karavanlar genelde M1 sınıfı gövde tipi SA olarak geçmektedir.


Motorlu karavana tadilat projeleri için belirleyici olan aracınızın kategorisinden ziyade yönetmeliklerde tanımlı minimum gereksinimleri sağlayacak yeterli alana sahip olmasıdır


Panelvan kamyon veya kamyonet, M2 kategorisi minibüs, M3 kategorisi otobüs, N1,  şasi kamyonet N2, N3 kategorisi şasi kamyonlar yönetmeliklere uygun tadilat ve karavan projesi ile M1 kategorisi SA motorlu karavana tadil olabilir.


Şasi araçların bir üst yapı ile karavana tadil olması halinde araca montajı yapılacak aydınlatmaların E belgeli olması gerekmektedir.


Karavana tadil edeceğiniz aracın şoför+2 veya şoför+1 koltuklu panelvan araç olması halinde, aracınızın koltuk sayısını arttırmak istiyorsanız.


İlave edeceğiniz koltukların,

Koltuk mukavemeti                    ECE-R 17

Emniyet kemeri bağlantıları        ECE-R 14

Emniyet kemerleri                      ECE-R 16

regülasyonlarına uygunluğunun aksam tip onay belgeleri ve/veya  teknik servis raporları ile tevsik edilmesi gerekmektedir


Önemli !

Şoför +2 koltuklu aracınızın Şoför+1 koltuklu araca tadil etmeniz 2 li koltuğu söküp tekli koltuk takmış olmanızdan ötürü koltuk montajı olarak değerlendirilmektedir.


M2-M3 kategorisi araçlarınızın karavana tadil projelerinde aracın orijinal koltuklarının söküp takma işlemi yapılmadan kullanılması ve aracın yapısının uygunluğu halinde  8+1 kişi  koltuğa kadar tescil edilebilir.

Burada M1 kategorisi araçların maksimum 8+1 kişi koltuklu olabileceği ve aracın yapısının karavan ekipmanları ile birlikte kaç koltuk bulundurabileceği belirleyicidir.


Şu şekilde örneklendirebiliriz

44 koltuklu M3 kategorisi bir otobüsü karavana tadil edilmesi işleminden araç hem şoför +8 koltuk hemde karavan ekipmanları için yeterli alana tadil olacaktır.


17 koltuklu M2 kategorisi minibüs  bir aracın kullanılması haline aracın ön bölümünde ki yolcu ve şoför bölümü haricinde ki alanda karavan ekipmanları ile birlikte ancak  2 yada 3 koltuk olacak şekilde alan kalacaktır.


Yasal olarak hangi tip araçlar motorlu karavan yapımına uygundur?


Şasi Kamyonetler, Panelvan Kamyonetler, M2, M3 kategorisi Minibüs ve Otobüsler AİTM de ve MARTOY de belirtilen şartları sağlaması halinde karavan araç projesi yapılarak M1 kategorisi motorlu karavana tadil edilebilir


5 yaşından  küçük   ticari araçlar   motorlu karavana dönüşebilir mi?


Teknik  olarak  bu  uygulamanın  önünde   bir  engel  yoktur. Ancak  5  yaşından küçük ticari   araçlar  özel  kullanım amaçlı  motorlu karavana dönüştüğünde fatura bedeli üzerinden ÖTV  taahhuk ettirilir. 5 yaşından büyük araçlar ÖTV’den muaftır.


Karavan Projesi Örnek Açıklama Şu Şekildedir:

N1 Kategori 5 yolcu + Şoför klimalı yanları camlı panelvan kamyonet aracın 3 koltuk demonte edilip araca
karavan ekipmanları montajı yapılarak araç; 2 YOLCU + 1 ŞOFÖR ÖZEL AMAÇLI (SA) MOTORLU
KARAVAN (M1) tadil edilmiştir.


MOTOKARAVAN PROJESİ NASIL HAZIRLANIR


AİTM MÜNFERİT ARAÇ UYGUNLUK BELGESİ TAM ARAÇ TADİLATI İÇİN


Aşağıda özellikleri belirtilen aracın Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliklere uygun olarak tadil edilmiş olduğunu beyan ederim.
Araç tadil edilmişse yapılan tadilatın kısa tarifi: N1 Kategori 5 yolcu + Şoför klimalı yanları camlı panelvan kamyonet aracın 3 koltuk demonte edilip araca karavan ekipmanları montajı yapılarak araç; 2 YOLCU + 1 ŞOFÖR ÖZEL AMAÇLI (SA) MOTORLU KARAVAN (M1) tadil edilmiştir.


1. Öncelikle karavan projesi yaptırmak için aracın içinin hazır  yapılmış olması gerekmekte ve takılan ekipmanların sabit olması gerekmektedir.


2. Araç  karavan özeliklerini taşıyor ise tse yetkili mühendis tarafından araca uygun Motorlu karavan projesi hazırlanır ve tse ye dosya incelmesi için müracat edilir tse den onay gelince müşteriye dosya numarası verilir bu dosya numarası ile araç tse araç kontrol merkezine götürülür burda tse mühendisleri tarafından yapılan kontrolde araçta eksik bir durum yoksa dosya tekrar tse müdür onayına gönderilir müdür onayından sonra karavan projesi bitmiş oluyor.


3. Motorlu karavan projesi alındıktan sonra ilk olarak tuvtürk araç tadilat muayenesi randevusu almak gerekir, araç tadilat muayaene randevusu aldıktan sonra karavan projesi ile araç muayene istasyonuna başvuru yapılarak karavan araç tadilat araç muayenesi 2022 yılı ücreti  507,40  tl karavan araç tadilat muayenesi için ödeme yapılacak ve 2022 yılı egzoz muayene ücreti 110  tl ödeyerek araç egzoz muayenesi  yapılmalıdır, egzoz muayenesi mutlaka proje tarihinden sonra yapılmalıdır, proje tarihinden önce yapılan egzoz muayeneleri geçeli değildir.


4. Tüvtürk muayenesi bittikten sonra araç ruhsatı, motorlu karavan projesi, tuvtürk evrakları ile birlikte en yakın notere ruhsat değişimi için müracat edilmelidir. Noterde karavan ruhsat ücreti olarak 2022 yılı araç ruhsat değişimi ücreti 291  tl ödeme yapılacaktır. Araç sınıfı M1 olarak araç gövde tipi SA olarak, kullanım tarzı yolcu nakli olmasına dikkat edilmelidir.


5. Noterde ruhsat değişimi yapıldıktan sonra araç ruhsatı ve motorlu karavan projesi ile birlikte nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yapılarak aracın motorlu karavan maliye kaydı yapılmaktadır. Maliye kaydı yapılmayan aralar M2 sınıfı olarak veya N1 sınıfı olarak maliyede gözükmektedir, ilerde mağdur olmamanız ve ceza ile karşı karşıya kalmamak için maliye kaydını mutlaka yaptırın.


Beş yaşı doldurmayan araçlarda çok yüksek ötv vergisi çıkmaktadır, bu yüzden 5 yaşını doldurmuş araçlar motorlu karavana çevrilmektedir.


Karavan ruhsatı maliyeti yanında ruhsat almanın en büyük dezavantajı vergiler ve sigorta ödemelerindeki artış. Vergiler arasında kayda değer bir artış olmasa da zorunlu trafik sigortası ve büyük ihtimalle kasko ücretlendirmeleri oldukça yüksek.


Karavan ruhsatı almanın en büyük avantajlarından biri ise rahatlığı. Rahatlıktan kastım karavan ruhsatı alınca muayeneden muayeneye tedirgin olmaya gerek kalmıyor. Parası neyse verip rahat edebiliyorsun.


Bu dezavantaj sayılır mı bilmiyorum ama hız sınırları açısından iki araç tipinde farkılıklar var. M1 sınıfı araçlar için yerleşim yerlerinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayolunda 90 km, bölünmüş yollarda 110 km, otoyollarda 120 km. N1 sınıfı araçlar için yerleşim yerlerinde 50km , şehirlerarası çift yönlü karayolunda 85km, bölünmüş yollarda 100, otoyollarda 110 km.

E-bülten Aboneliği

Yeniliklerden ve fırsatlardan haberdar olmak için abone olun.